



2nd meeting of the Expert Group on the Integration of Statistical and Geospatial Information (UN EG-ISGI) Lisbon, Portugal - 24 May 2015

Provisional Agenda (As of 18/05/2015)

SUNDAY, 24 May		
9.00-9.20 (20 mins)	 Welcome and Opening Session Opening and welcome - UN EG-ISGI Co-chairs Opening remarks - UNSD Programme and other organizational matters – UNSD 	
9.20-10.20 (60 mins)	 Session 1 – Introductory Session Chair: UN EG-ISGI Co-chairs The journey so far Mr. Rolando Ocampo – a summary of progress since the 1st Expert Group meeting and key messages from the Global Forum (10-minute maximum presentation) and the road ahead UNSD – challenges and information needs for the Post-2015 Development Agenda (10 minute maximum presentation) Australia – articulating the vision: what will the future look like if integrated statistical and geospatial information is achieved (10-minute maximum presentation) Plenary discussion (30-minute discussion) What are member country views on progress to date? What challenges does the Expert Group need to address to remain relevant? How can each member contribute to achieving the vision for integrated statistical and geospatial information? 	
10.20-10.40 (20 mins)	Break	
10.40-11.30 (50 mins)	 Session 2 – What a global framework would look like – focus session Chair: Ms. Marie Haldorson, Sweden Mr. Rolando Ocampo – Mexico's National Geostatistical Framework and Geomatics Solution (SCINCE and Mexico's Digital Map) (10-minute maximum presentation) Plenary discussion (40-minute discussion) What is required for a global framework? How do we progress to get UN-GGIM & UNSC endorsement of a global framework? What members will do to progress to endorsement? 	
11.30-12.10 (40 mins)	 Session 3 – Progress on the UN EG-ISGI work program items Chair: Mr. Janusz Dygaszewicz, Poland Australia – Global geographical classifications and practices, and geocoding practices. (10 minute maximum presentation) USA – Advantages and disadvantages of grid-based, population and administrative geography approaches (10 minute maximum presentation) Plenary discussion (20-minute discussion) Are consistent geocoding and classification practices important for integration and ensuring accessible information? – Nationally and Internationally? What approaches to geographic classification when releasing statistics should be incorporated into the global framework? Is there additional work that needs to be done on the topic of geocoding and classification practices? 	

12.10-12.30 (20 mins)	Group Photo Session
12.30-13.30 (60 mins)	Lunch
13.30-14.10 (40 mins)	 Session 4 – Progress on the UN EG-ISGI work program items Chair: Ms Maria Ovdii, Republic of Moldova Mr. Ekkehard Petri, EC – Start process of arriving at common terminology (10-minute maximum presentation) UNSD – UN strategies for achieving geospatial integration with the 2020 round of population censuses (10-minute maximum presentation) Plenary discussion (20-minute discussion) How can the Expert Group contribute to and promote the use of common terminology? What are member countries views on the strategies for the 2020 round of censuses? What can be done by member countries to support geospatial integration for the 2020 round of censuses?
14.10-14.40 (30 mins)	 Session 5 – Collaboration with the European Forum for Geography and Statistics Chair: Mr. Greg Scott, UNSD Mr. Janusz Dygaszewicz and Mr. Ekkehard Petri, EFGS – The European Forum for Geography and Statistics, and plans for a global forum (10-minute maximum presentation) Plenary discussion (20-minute discussion) What ways can the Expert Group collaborate and cooperate with the EFGS?
14.40-15.00 (20 mins)	Break
15.00-16.00 (60 mins)	 Session 6 – Metadata interoperability - focus session Chair: Ms. Sharthi Laldaparsad, South Africa Mr. Rolando Ocampo, Mexico – Technical Standard on Geographical Addresses (10-minute maximum presentation) Australia – The case for connecting Geographic and Statistical Information Standards (10-minute maximum presentation) Mr. Ekkehard Petri, EC- brief summary on recent work of linking both statistical (SDMX) and geospatial standards (INSPIRE) to the open data metadata standard DCAT (5 minute maximum presentation) OGC – International cooperation to achieve interoperability between statistical and geospatial metadata (10minute maximum presentation) Plenary discussion (20-minute discussion) How can the statistical community support interoperability through statistical metadata standards? How can the geospatial community support interoperability through geospatial metadata standards? How should the two communities work together on metadata interoperability?
16.00-17.00 (60 mins)	 Session 7 – Moving forward Chair: UN EG-ISGI Co-chairs UN EG-ISGI Co-chairs – Review progress against current work program items and overall Expert Group objectives (10-minute maximum presentation) Plenary discussion (40-minute discussion) Identify which work program items should be closed or modified Are there new work program items to include (arising from meeting discussions)? Confirm country leadership and participants, and outputs, for each work program item. UN EG-ISGI Co-chairs – Final comments and close. (10 minutes)